Skinpatrol | Huid- en oedeemtherapie Hellevoetsluis

Oedeemtherapie

Oedeem is een opeenhoping van vocht in weefsel, leidend tot een zwelling. Meestal blijft er kuiltje in de huid achter als er zo’n tien seconden met de duim op de zwelling wordt gedrukt (pitting oedeem). Maar er bestaan ook vormen van oedeem waarbij een putje drukken niet mogelijk is (nog pitting oedeem).

  • Lymfoedeem kan primair of secundair ontstaan. Bij primair lymfoedeem is er sprake van een verkeerde aanleg van de lymfebanen vanaf de geboorte. Secundair lymfoedeem wordt vaak veroorzaakt door een operatie of bestraling. Bij een operatie zijn er meestal lymfklieren verwijderd of lymfbanen beschadigd. Deze verwijdering of beschadiging geeft een verstoring of obstructie in het afvoeren van het lymfvocht en veroorzaakt dan een zwelling of vochtopeenhoping in het betroffen gebied. Voorbeelden hiervan zijn: oedeem in de borst, arm en handen, het hoofd/halsgebied, benen en voeten of het genitale gebied.
  • Veneus oedeem wordt veroorzaakt door chronische veneuze insufficiëntie (spataderen), het oedeem bevind zich meestal in de benen.
  • Lipoedeem. Bij lipoedeem is er een stoornis in de aanmaak van vetweefsel. Lipoedeem betekent letterlijk vet- en vochtophoping. Het gaat om een pijnlijke, chronische ziekte. Bovendien is de afvoer van vocht via de lymfvaten niet optimaal. Gevolg is een onderhuidse ophoping van vet en vocht. Lipoedeem komt meestal voor op de heupen en benen. Armen kunnen echter ook aangedaan zijn.
  • Combinatie van oedeem. Er kan zich een ook combinatie voordoen van de verschillende soorten oedeem, bijvoorbeeld: lip-lymfoedeem.

Infectie, medicatie gebruik, tumorgroei of een trauma kunnen er ook voor zorgen dat er oedeem ontstaat.

Om lymf-/lip-/veneus oedeem te beperken en toename te voorkomen worden de volgende huidtherapeutische behandelingen in de praktijk aangeboden: