Skinpatrol | Huid- en oedeemtherapie Hellevoetsluis

Wondzorg

Er zijn diverse soorten wonden te onderscheiden zoals brandwonden, open been (ulcus cruris), doorligwonden (decubitus), wonden bij diabetes, operatiewonden of radiogene wonden (na bestraling). De huid heeft constant zuurstof en voeding nodig om gezond te blijven. Dit wordt door de kleine bloedvaatjes in de huid aangevoerd. Zodra om welke reden dan ook de toevoer van bloed naar bepaalde plekken in de huid sterk vermindert, krijgt de huid onvoldoende bloed en sterft af. Op deze plek ontstaat dan een wond.

Wondbehandeling
De toegepaste techniek is afhankelijk van het type wond. Over het algemeen geld dat de huidtherapeut zich eerst richt op het schoon maken van de wond. Als er nog geel of zwart beslag in de wond bevind zal dit eerst verwijderd worden. Als de wond schoon is zal door het kiezen van een goede wondbedekker de wond vanuit de wondbodem en wondranden kunnen dichtgroeien.

Naast de wondzorg is een juiste compressie (druk) nodig op het aangedane gebied door middel van bijv. zwachtelen, thorax bandages (drukhemden voor het borstgebied) en klittenband verbanden. Deze drukmiddelen zullen daarom ingezet kunnen worden tijdens de behandelperiode.